Demo Site

неделя, 19 декември 2010 г.

Tilt Shift tutorial

Хей, хей! Здравейте!
Отдавна не съм публикувал нищо на блога. Малко го позабравих, за което нямам извинение. Ще се опитам отново да публикувам снимки и коментари редовно. Последната публикация, която направих току-що е от техника наречена Tilt Shift. Ще пусна две линкчета на които можете да поразгледате малко повече за това какво представлява Tilt Shift и какви снимки се получават. Безспорно са много интересни и хората често си задават въпроса как са направени. Аз ви давам отговора предварително. Дано да ви е интересно и на вас.

Tilt-shift фотографията се осъществява с помощта та Tilt-Shift обектив (или възможността на обектива за промяна на фокусната му равнина или перспективата, както при средния и големия формат). За 35мм формата съществуват Shift обективи, и Tilt-shift обективи. Същите са винаги ръчно-фокусни. При Tilt ефекта се променя фокусната равнина на обектива спрямо матрицата, което създава (според някои) артистично акцентиране върху детайли от кадъра. При Shift фотографията, обектива позволява да се корегира перспективата на кадъра.


Ето как работи Tilt Shift:
http://cow.mooh.org/projects/tiltshift/howdoesitwork.html


Малко интересни снимки: 
http://photo.tutsplus.com/articles/inspiration/100-terrific-tilt-shift-photographs/
http://gizmodo.com/5060074/amazing-tilt+shift-time+lapse-videos-make-lilliputians-of-us-all

Ето и един урок как да си направите свой собствен tilt shift обектив с подръчни материали:



Естествено ако не разполагате със необходимите средства да си купите или направите Tilt-Shift обектив винаги можете да използвате Photoshop.  Ето ви пример за една интересна "шопска" техника как да направите интересни снимки без да трябва да давате куп пари за обективи: 
http://www.tiltshiftphotography.net/photoshop-tutorial.php


Надявам се да ви е било полезно и интересно. Аз лично много се запалих :) 
Enjoy your day! 

11 коментара:

ранни записвания 2012 в Бодрум каза...

Много полезна информация, очакваме нови пубикации, поздрави и до скоро

почивка малдиви каза...

Полезно е и много интересно. Не бях попадала на подобна публикация-техниката е много интересна и ефектна. Само да споделя, че първия линк към снимките не работи. И за съжаление незнам английски, поне не достатъчно, за да прочета статиите :(

Новини каза...

Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

Екскурзии Румъния каза...

Много ти благодаря за видеото и идеата! Ще пробвам и ще пиша какво се е получило...

доставка на млечни продукти каза...

Интересно, не знам дали ще се справя с това предизвикателство сама, но поне ще се пробвам преди да прибегна до фотошопа :)

Екскурзии Лондон каза...

Tilt-shift фотографията е интересна и за там си трябва малко техника и знания. Клипчето е доста полезно браво!

дайвинг каза...

Благодаря за интересната и любопитна статия.Научих много особено за този Tilt-shift фотографията, която се осъществява с помощта та Tilt-Shift обектив. За 35мм формата съществуват Shift обективи, и Tilt-shift обективи, като те са винаги ръчно-фокусни. Важно е да знаем, че при Tilt ефекта се променя фокусната равнина на обектива спрямо матрицата, което създава артистично акцентиране върху детайли от кадъра. Ще го имам в предвид и аз също ще опитам някои от нещата. Надявам се, че ще продължаваш да публикуваш и да ни информираш за новостите.

доставка на алкохол каза...

Много интересна и полезна статия.Клипът също е заинтригуващ.Не знаех, че Tilt-shift фотографията се осъществява с помощта та Tilt-Shift обектив или възможността на обектива за промяна на фокусната му равнина или перспективата, както при средния и големия формат.Важно е да знаем че за 35 мм формата съществуват Shift обективи, и Tilt-shift обективи. При Tilt ефекта се променя фокусната равнина на обектива спрямо матрицата, което създава артистично акцентиране върху детайли от кадъра.Хубаво е да ги знаем тези неща благодаря.

туроператори каза...

Не знаех, че Tilt-shift фотографията се осъществява с помощта та Tilt-Shift.Хубава статия.

парфюм булгари каза...

Важно е да знаем, че при Tilt ефекта се променя фокусната равнина на обектива спрямо матрицата, което създава артистично акцентиране върху детайли от кадъра. При Shift фотографията, обектива позволява да се коригира перспективата на кадър.Радвам се че попаднах на тази статия и научих някои важни неща за фотографията и за снимането й! Благодаря за чудесният клип, който показва също много неща. Фотографията е изкуство и да имаш дори най-добрият апарат ако нямаш някаква гледна точка и виждане на това как трябва да се получи кадъра, нищо няма да се получи на края.

Ранни записвания каза...

Още от малка обичам да снимам и на повечето снимки затова ме няма, разбира се напълно нпрофесилнално , но пък ми доставя огромно удоволствие . Радвам се че от тук научих нови неща за това, че и същите са винаги ръчно-фокусни. При Tilt ефекта се променя фокусната равнина на обектива спрямо матрицата, което създава функцията да покажем,кое е точно центъра и кое да бъде фокусирано.Снимката е един споен,който си остава завинаги стига да не им се случи нещо разбира се и на някои по важни поводи си струва да платим на професионалист.

Реклама

Blog Archive

Всички права запазени

© 2009 - 2010 radorousev.blogspot.com