Demo Site

понеделник, 15 март 2010 г.

10 трика как да направите по-добри пейзажни снимки

След като обърнахме внимание на портретите, нека сега да се спрем на пейзажите (Landscape). Пейзажът е нещо, което всеки хванал в ръцете си фотоапарат в даден момент се опитва да заснеме. Това е един от най-масовите жанрове и е обект на внимание, както на професионалисти, така и на абсолютни лаици. Днес съм ви подготвил няколко идеи как да направите по-добри пейзажи. Естествено е по-добре стереотипите да не бъдат спазвани толкова стриктно, за да има все пак лични идеи и творчество.

1. Много хора, особено сред аматьорите си мислят, че за да направят добър пейзаж трябва да обхванат колкото се може повече обекти в кадъра си. По този начин обаче окото, наблюдаващо снимките ви няма да може да открои най-важните детайли и ще се получи усещането за прекалено натрупване в самия кадър. Много по-добре би било да се заснемат само един – два детайла от целия пейзаж. Например това може да е лодка с отражението и във водата, а не да се опитваме да обхванем цялото езеро. Така усещането, което ще пробуди кадъра би било много по-силно.

2. Светлината е важна за всяка снимка. Да заснемете обаче добър пейзаж не означава задължително да снимате в слънчево време със синьо небе. Аз лично предпочитам мъгли, облаци, дъжд и други метеорологични гадости. Може би най-подходящо е да се снима при по-мека светлина, когато слънчевите лъчи падат под по-голям ъгъл. Това дава и повече възможности за игра със сенките, а самите снимки не са силно контрастни. Можете също да постигнете добър ефект и ако снимате срещу светлината (контражур).

3. Хубаво е, когато се снима в по-общ план съзнателно да се избират обектите в предния план. По този начин зрителят придобива представа за дълбочината и за размера на обектите. От друга страна създава впечатление за добра композиция.

4. Прекалено закрепостено е схващането, че един пейзаж трябва да бъде цветен. Напротив! Ако експериментирате, ще се изненадате приятно от резултата. Вярно е, че цветните снимки създават добро усещане за топлината и настроението на кадъра, но при черно белите снимки акцентът пада върху самите обекти, затова и цветовете не са толкова важни. В този смисъл можете да направите и много успешен есенен пейзаж в чернобяло, стига само снимката да не е отрупана от детайли, защото в такъв случай ще обърква окото.

5. Добре е да заснемате пейзажи с колкото се може по-затворена бленда, а ако нямате ръчни настройки на фотоапарата използвайте режим „Landscape”. По-затворената бленда ви позволява да покажете на фокус обектите в преден, среден и заден план и така ще се радвате на повече детайли и кадрите ви ще изглеждат по-дълбоки. При използването на по-затворени бленди обаче е добре и да имате статив под ръка, защото скоростта на снимане е по-бавна и всяко трепване на ръката ще се отрази на снимката ви.

6. Можете да вмъкнете човешко присъствие в кадрите си. Така като търсен ефект ще създадете усещане за мащабите на останалите обекти. Не бива обаче да се забелязва в снимката ви умишленото позиране на човека. Това ще отклони вниманието от пейзажа и ще направи човека център на вниманието.

7. Можете да направите коренно различни снимки, сменяйки единствено перспективата. Опитайте се да заснемете кадъра си от по-нестандартен ъгъл. Качете се например на по-високо място и снимайте в ниското, или пък се наведете ниско, за да бъдете почти на нивото на земята, заснемайки желаните обекти.

8. Ако се вижда небето в пейзажа ви, обикновено се възприема, че то трябва да заема една четвърт от кадъра. Може обаче, ако желаете да насочите вниманието към небето, то да представлява три четвърти от кадъра ви. Естествено този елемент също е въпрос на авторско виждане и не трябва винаги да се спазва това правило. Добре е обаче да се избягва хоризонтът да попада точно в центъра на снимката, освен, ако не се цели точно този ефект. Това ще създаде усещане за търсена, но непостигната симетрия

9. Поставете снимката в рамка. Ще се изненадате колко различна ще изглежда тя. Естествено и това не важи за всички снимки, но може да допринесе много за привличане на вниманието върху кадъра.

10. Обърнете повече внимание на мястото, което искате да заснемете. Вникнете в детайлите и създайте връзка между себе си и обекта ви на заснемане. Така ще направите един прекрасен кадър, без да създавате усещането за обикновена туристическа снимка за архива „посетил съм”. 



сподели ме

Реклама

Blog Archive

Всички права запазени

© 2009 - 2010 radorousev.blogspot.com