Demo Site

неделя, 31 януари 2010 г.

10 трика как да правите по-добри портретни снимки

Днес ми се иска да си поговорим за портретите. Докато се рових във фотографски сайтове се замислих, че снимките, които правят най-силно впечатление са не онези, които следват всички правила, а точно обратното – тези, при които сме забравили за правилата и сме се отдали на лично творчество, усет и импровизация. Ето защо нахвърлих няколко идеи и след кратък размисъл отсях 10 от тях, които сега искам да споделя с вас.


1. Променете перспективата
Обикновено портретите са заснети от фотоапарат, намиращ се на нивото на очите. Може да се каже, че това е стандартна перспектива, но ако в снимката няма нищо друго впечатляващо (да ме извиняват вашите модели J), то това би привлякло към нея един по-особен интерес.

Снимка: jino













2. Обърнете внимание на погледа
Избягвайте пози, които могат да направят снимката ви да прилича на поспортна. Този негативен ефект се получава от втренчения в обектива ви поглед на човека, когото снимате. За да предотвратите това уловете погледите в страни, сякаш моделът ви не знае, че го снимате (а може и наистина да не знае). Най-добре се получава този ефект, когато вашият модел разговаря, слуша или просто гледа към друг човек. 

Снимка: dobriquet













3. Забравете стандартните композиции
Мислете разчупено! Да направиш добър портрет не значи да снимаш някого фронтално докато той ехидно ти се усмихва. Нито пък значи, че моделът ви трябва да е в центъра на кадъра. Фотоапаратът е във ваши ръце и можете свободно да го движите, затова играйте си композицията, колкото по-нестандартна, толкова по-добре!

 Снимка: creativelux













4. Експериментирайте с осветлението
Фотография всъщност означава „рисуване със светлина”. Затова можете свободно да си играете със светлините и сенките. Тук няма никакви ограничения на възможностите, всичко е във ваши ръце и е продукт на вашите идеи и нестандартно мислене. Особено много подобни ефекти си подхождат с черно бялата фотография.

Снимка: Carmilla__













5. Изкарайте обекта си от неговата зона на комфорт
Или както казват социолозите – вкризете го... т.е. Изкарайте го от обичайното му състояние. Уловете нестандартното за движение за човека, за облеклото, необичайните мимики и жестове. Естествено тук нямам предвид заспалите изражения, получили се от премигване, а просто ситуация, която е различна, дори комична.

Снимка: filadendron













6. Снимайте обичайното и обикновеното
Казвам това с риск да помислите, че си противореча. Естествено и двата подхода са възможни, според това какво искате да постигнете като краен резултат. Някои хора са много трудни за снимане, тъй като при вида на фотоапарата застават неподвижно, с поглед вперен право в обектива, евентуално и с лека усмивка. Такива хора е по-добре да бъдат снимани в обичайната им среда – по време на работа, в семейна обстановка, докато учат/четат и др. Целта е да се занимават със всичко друго, но не и да гледат в обектива.

Снимка: gdf












7. Отклонете вниманието
Вкарайте в композицията обект, който да отклони вниманието от модела. Това може да създаде по-интересни кадри, от колкото самите вие очаквате. Също така този трик може да се използва, за да се отклони вниманието и от някои дребни недостатъци в интериора или екстериора.

Снимка: pair-o-eyes


















8. Фокусирайте вниманието върху част от тялото
Можете да заснемете само очите, раменете, устните, а дори и някоя част от тялото, намираща се по-надолу. Това може да засили изключително интереса към снимката и да разбуди въображението на тези, които ще я гледат.

 Снимка: niki_777










9. Закрийте част от лицето
Тук възможностите също са неограничени и зависят изцяло от вашата фантазия. Можете да закриете лицето с дреха, с ръце, с други обекти, като по този начин можете да насочите вниманието точно върху тази част от тялото, която желаете.

 Снимка: Mermaid


















10. Направете серия от кадри
Повечето фотоапарати имат функцията „burst”. С нейна помощ можете да заснемете серия от кадри на един и същи обект. По този начин ще хванете възможно най-естествените изражения на лицето. Този трик е много подходящ за заснемане на деца, тъй като те са безкрайно енергични и шават постоянно.  

                                   * * *

*За тази статия съм използвал снимки на други автори, като под снимките съм посочил имената им. Можете да отидете в галериите на съответните автори, кликвайки върху името.

2 коментара:

Martin Rousev каза...

Наистина много добре написана статия и перфектен подбор на снимките!

Emmanu Elle каза...

:)

Реклама

Blog Archive

Всички права запазени

© 2009 - 2010 radorousev.blogspot.com